Ağırlıklı Battaniye Üzerine Bilimsel Kanıtlar

Ağırlıklı Battaniye Üzerine Bilimsel Kanıtlar - Terapise Yeni Nesil Uyku Ürünleri

Ağırlıklı Battaniye Üzerine Bilimsel Kanıtlar

1999 yılında Amerikalı terapistler "duyusal bütünleştirme" tedavisinde ağırlıklı battaniyelerden ilk kez çocuklar için faydalandılar. Bu yeni ürün, aslında bizim topraklarımızda yüzyıllardır kullanılan ve tamamen doğal malzemelerden üretilen battaniyenin bilimsel yorumuydu. Ağırlıklı battaniyeler bizim kültürümüzün diğer bir parçası olan bebek kundaklamada olduğu gibi sarılma hissi yaratıyor, kaygıyı azaltarak uykunun daha derin ve daha huzurlu olmasını sağlıyordu.

Neredeyse sihirli bu etkileriyle ağırlıklı battaniyeler kısa sürede sadece çocukların kullandığı bir ürün olmaktan çıktı ve her yaştan insanın keyifle kullandığı bir ürüne dönüştü. Sadece 2020 yılında, dünyanın her köşesinde 10 milyondan fazla kişi ağırlıklı battaniye kullanmaya başladı.

Dünyaca Ünlü Uyku Sağlığı Uzmanı Raj Dasgupta Anlatıyor;

Amerikan Uyku Sağlığı Akademisi sözcüsü ve Güney Kaliforniya Üniversitesi klinik tıp doçenti Raj Dasgupta ağırlıklı battaniyenin her yaştan bireyde uyumayı kolaylaştırabileceğini belirtiyor. Dünyaca ünlü uyku uzmanı ağırlıklı battaniyeyi şu sözlerle anlatıyor:

"Uzun süre en iyi şekilde sarılmak gibi… Geceleri yaşam boyunca yatıştırıcı hipnotik ilaçlar (uyku hapları) almaya iyi bir alternatif olabilir."

İsveç Gothenburg Üniversitesi'nin Bulguları

Ağırlıklı battaniyeler üzerine araştırma yapan çok sayıda saygın kurumlardan biri de İsveç Gothenburg Üniversitesi. 2015 tarihli araştırmaya kronik uykusuzluk şikayeti olan 20 ila 66 yaşları arasında 33 denek katıldı. Araştırma sonucunda kronik uyku problemi olan bu kişilerin ağırlıklı battaniye kullanımıyla birlikte uyku kalitelerinde fark edilir artış tespit edildi. Denekler ayrıca uyku sırasında daha az hareket ettiklerini, sakin ve huzurlu olduklarını belirttiler. Araştırmanın sonuçları Journal of Sleep Medicine & Disorders Dergisi'nde yayımlandı.

Ağırlıklı Battaniyenin Tedavi Edici Etkisi ve Güvenliği

Ağırlıklı battaniyeler üzerine saygın bilim insanlarınca yapılan bir diğer çalışma ise ABD'nin en köklü çocuk ve aile terapi merkezlerinden Cutchins Programs'ün (kuruluş 1975) yöneticisi ve İş Terapisi Uzmanı Tina Champagne önderliğinde yapıldı. 2014 tarihli araştırmada ağırlıklı battaniyelerin son derece güvenli olduğu ve 5 dakikalık sürelerde dahi çok sayıda katılımcının stres seviyesini azaltabildiği keşfedildi.

Yetişkinler Üzerine Bir Çalışma:

Kaygı ve Stres Dişçi koltuğunda bulunmanın ne kadar kaygı verici ve stresli olduğunu hepimiz biliriz. Dünya çapında bilim insanlarının yaptığı deneylerde bu nedenle özellikle diş tedavisi gören yetişkinler incelendi. Hastaların üzerine ağırlıklı battaniye serildiği anda sakinleştirici parasempatik aktivitenin belirgin şekilde arttığı, böylece kaygı seviyesinin azaldığı gözlendi.

Çocuklar Üzerine Bir Çalışma:

OTİZM İngiliz Profesör Paul Gringras önderliğinde 2014 yılında 67 otizmli çocuk ve aileleri üzerinde yapılan çapraz araştırmada çok ilginç sonuçlar elde edildi. Deneye katılan çocukların ve ebeveynlerinin sübjektif değerlendirmelerinde ağırlıklı battaniye kullanmaktan çok keyif aldıkları, normal battaniyeler yerine ağırlıklı battaniyeleri belirgin şekilde tercih ettikleri gözlemlendi. Serotonin seviyesini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanan ağırlıklı battaniyeler, çocuklara gece boyunca sarılma ve kucaklanma hissi verir. Sarılma ve kucaklanma hissi, her çocuğun daha mutlu ve daha özgüvenli olması demektir.

Çocuklar Üzerine Bir Diğer Çalışma: HİPERAKTİVİTE

Ağırlıklı battaniyeler hiperaktivite tanısı konan çocuklar üzerinde de denendi. Yaşları 8 ila 13 arasında değişen 42 hiperaktif çocuk, 2 hafta boyunca ağırlıklı battaniye kullandılar ve 4 hafta boyunca uyku testine tabi tutuldular. Ağırlıklı battaniye kullanan çocukların uykuya dalma süreleri ve gece yarısı uyanma sayıları hiperaktivite şikayeti olmayan çocuklarla aynı seviyeye düştü.

Journal Clinical Sleep Medicine Araştırmalarına Göre Ağırlıklı Battaniyelerin Faydaları

Çocuklar, gençler ve yetişkinler üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları Amerikan Uyku Derneği'nin yayınladığı Journal Clinical Sleep Medicine dergisinde bir araya getirildi. Yapılan meta-analizlerde, ağırlıklı battaniyelerin uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı ve uykusuzluk belirtilerini azalttığı belirlendi. Aynı zamanda ağırlıklı battaniyelerin vücutta rahatlamaya ve sakinleşmeye yardımcı olduğu da tespit edildi.

 

Sonuç olarak ağırlıklı battaniyelerin uykusuzluk, kaygı, otizm ve hiperaktivite gibi sorunlarda etkili olduğuna dair bir dizi araştırma bulunmaktadır. Bilimsel kanıtlar, ağırlıklı battaniyelerin kullanımının uyku kalitesini artırabileceğini, kaygıyı azaltabileceğini ve genel olarak duygusal ve fiziksel rahatlama sağlayabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bireylerin herhangi bir sağlık durumu veya tedavi planı ile ilgili kararlar almadan önce bir sağlık profesyoneline danışmaları önemlidir.

Ardından Terapise ağırlıklı terapi yorganlarını keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Bloga geri dön